Елена Панина    За Владимир Путин Ердоган е съюзник, защото блокира

...
Елена Панина    За Владимир Путин Ердоган е съюзник, защото блокира
Коментари Харесай

ТУРСКИЯТ СЦЕНАРИЙ НА РУСИЯ: ПОБЕДА НА ЕРДОГАН = ЗАГУБА ЗА БАЙДЪН

Елена Панина     
За Владимир Путин Ердоган е съдружник, тъй като блокира Босфора за флота на НАТО по време на войната в Украйна. В Кремъл се боят, че в случай че президентът изгуби изборите, опозицията може да трансформира Турция в нов антируски трамплин.
Газовите трасета през територията на Турция я трансфораха в стратегически състезател на международните енергийни пазари. Газпром преведе на Анкара 7 милиарда $ като вноска за основаването на газовия хъб. В поддръжката си за Ердоган съветските ползи съответстват с ползите на някои арабски страни. По подстрекателство на Москва Саудитска Арабия преведе на Турция 5 милиарда $ като депозит за решение на икономическите проблеми на страната.
Недоволният от Ердоган Джо Байдън се надява на победа на турската съпротива, тъй като тя може да загърби Конвенцията от Монтрьо и отвори Черно море за кораби на НАТО.
 
Докато поддържаме Ердоган, ние би трябвало да изработим разновидности, ако съперниците му завоюват. А това значи да се изследват връзките в една коалиция, способна да пристигна на власт, да се разпознават слабостите и споровете на ползи в нея.
Неосъщественото трасе на газопровода " Южен поток ", от който България щеше да печели най-малко по 400 млн. евро от директни такси, а синьото гориво у нас щеше да има устойчиво ниска цена
Споровете на съветските специалисти за вероятностите на руско-турските връзки, свързани с недобрите вероятности на Ердоган на президентските избори, се основават на съпоставката на изгодите и вредите за Русия от промяната на властта в Турция.
Всички са единомислещи: при каквото и да е държавно управление Турция е геополитически противник на Русия съвсем когато и да е и във всички райони на света, където има турски и съветски ползи.
Все отново има известна разлика сред Ердоган и неговата съпротива и за Русия тази разлика е доста сензитивна.
Всички турски елити са проатлантически настроени, разликата сред тях е единствено в степента на упоритостта им. Поради авантюристичния си темперамент Ердоган е разпален по концепцията за поощряване на пантюркизма и изнудва Запада за това по цялостен набор от значими за него въпроси.
Противниците му построяват политиката си върху други доктрини и по тази причина ще бъдат по-отстъпчиви пред Запада в обезпечаването на неговите ползи.
В Русия се интересуват от Ердоган, тъй като, с цел да усили персоналното си значение в очите на Запада, той блокира Босфора за флота на НАТО по време на Специалната военна интервенция в Украйна. Съединени американски щати са извънредно раздразнени от това и желаят тъкмо в този миг да участват в Черно море. Те имат вяра, че в случай че опозицията на Ердоган пристигна на власт през май, тя ще пренебрегне Конвенцията от Монтрьо и ще разреши наличието на НАТО в Черно море.
Газопроводът " Турски поток ", трансформирал Турция в главен състезател на газовите пазари
Турският президент не пуска НАТО през Босфора не тъй като избавя Русия, а тъй като се опасява от принизяването на ролята на турския флот. Шантажът е главен детайл в политиката на Ердоган. Може да се предвижда, че прозападните му съперници ще са по-малко склонни към сходна игра. За Русия блокираният за НАТО Босфор е съдбоносно значим фактор.
Ако опозицията победи, Турция ще се трансформира в още един антируски трамплин. Без подозрение това ще докара до повишение на напрежението по югозападната ни граница.
 При този сюжет в Северен Кавказ и Централна Азия прозападна Турция ще ограничи своите неоосмански упоритости и ще отстъпи въздействието си на Съединени американски щати и Европейски Съюз. За Русия това значи свиване на опциите за дипломатическа игра сред центровете на властта, те ще станат по-малко заради отдръпването на Турция от цифрата на играчите. Това значи, че ще намалее опцията за ситуативни съюзи против главния съперник Съединени американски щати. 
 Какво ще създадат Русия, Китай, Иран и Индия, в случай че новата турска администрация загуби интерес към плана за интернационалния транспортен кулоар Север-Юг? Всичко това не може да не вълнува Москва, Пекин, Техеран и Делхи. 
Може ли > газопроводът " Турски поток "   > да помогне на Ердоган да завоюва изборите? Чрез Еманюел Макрон Западът към този момент съобщи, че Старият свят няма желание да купува този газ. Възможно е обаче планът, сходно на " Северен поток 2 ", да се окаже в задънена улица. В кратковременен проект обаче, преди изборите 7-те милиарда $, трансферирани от Русия на Турция като нейна вноска за основаването на газовия хъб, ще дадат своята милостиня за Ердоган.
По отношение на поддръжката на Ердоган ползите на Русия съответстват с тези на арабски страни. Неслучайно - евентуално по съглашение с Руската федерация, Саудитска Арабия преведе на Турция 5 милиарда $ под формата на депозит за решение на стопански проблеми.
Президентът Реджеп Ердоган и опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу
Какво би трябвало да направи Русия в такава обстановка? Изводът е явен: да помогне на Ердоган да устои, съзнавайки, че това не е съдружник, а краткотраен ситуационен сателит. В същото време е добре да се подготвим за победа на опозицията.
В Турция няма справедлива социология на предизборните рейтинги - всеки претендент си прави изследвания в негова изгода. Но в случай че Кемал Кълъчдароглу завоюва, това ще е победа на всичките шест опозиционни партии.
Опозицията, в случай че завоюва, което въобще не е обезпечено, ще би трябвало да взема решение същите проблеми, които в този момент са пред Ердоган - газовият хъб, газът от Русия, запазването на зърнената договорка и наличието на съветския пазар.
Условията, които Русия ще предложи, ще повлияят на външната политика на Анкара. Тук наследниците на Ердоган няма да могат да се откажат от наследството му, макар че той ще е политически унищожен> Евтиният газ от Русия  > ще помогне на новото държавно управление да укрепи както стопанската система, по този начин и своята  легитимност. Преговорите за хъба са отсрочени с месец, само че сигурно ще се върнат към тях. Неслучайно зърнената договорка бе удължена от Русия до датата на президентските избори.
Не е изключено турската съпротива да повтори опита на американските демократи. В случай на проваляне и прекачване на целия комплекс от проблеми върху опозицията, 
Реджеп Ердоган ще се трансформира в турския Доналд Тръмп и по тази причина успеха на прозападната съпротива може да се окаже пирова.
Какви са разновидностите на Русия в турския гамбит? Първо, безусловно да подкрепим Ердоган на идните избори с всички вероятни средства. Второ, да се употребяват икономическите проблеми на Турция и несъгласията в опозицията, с цел да се предотврати цялостното минаване на Турция в зоната на западно въздействие при положение на победа. Трето, даже да се наложи да жертваме Ердоган, дано не го отписваме като политик и да използваме политическите му упоритости в полза на Русия.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР